Eşpedal Derneği Websitesine Hoşgeldiniz

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ VE EŞPEDAL’IN YENİ PROJESİ ” YEŞİLE ÇEVİR”

kentsel-hava-kirliği
kentsel hava kirliliği, gidiş geliş toplam altı şeritli bir otoyol araçlarla dolu hava egzos dumanları ile gri renk
Kentsel hava kirliliğini kabul etmek zorunda değiliz

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre günü. ”1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.”

Temel değerlerimizden biri olan doğa ile dost olmak ve çevreci ulaşım yöntemlerine savunmak açısından 5 Haziran ‘ın Eşpedal Derneği için ayrı bir önemi bulunmakta.

Üst üste iki sayfa üsteki sayfada fabrikad bacalarından yayılan kirli dumanlar ve toprak üstünde çöp yığınları sol yanda sayfayı açan bir el. Alt sayfada masmavi bir gökyüzü, yeşil ormanlarla kucaklaşmış temiz bir göl.
İnsanların temiz hava soluması bir şans değil bir haktır.

BM’nin 6. Küresel Çevre Görünümü raporunda, ‘iklim değişikliği, hayvan ve bitki türlerinde görülen büyük kayıplar, 10 milyara yaklaşan dünya nüfusu, toprakların çoraklaşması, hava kirliliği, hormonları değiştiren kimyasallar, böcek ilaçları ve plastiklerin sudaki varlığının, gezegeni insanlar için gitgide daha sağlıksız bir yer haline getirdiğine işaret edilerek sadece hava kirliliğinin her yıl 7 milyon ölüme, 5 trilyon dolar zarara yol açtığı kaydedilmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporunda, ulaştırma kaynaklı hava kirliliğinin, kentsel hava kirliliğinin büyük kısmına neden olduğunu, özellikle büyük şehirlerde motorlu taşıt kaynaklı hava kirliliğinin, toplam kirlilikteki payının %70’leri aştığı gösterilmiştir.

Temiz Hava Hakkı Platformu hava kirliliği ve sağlık etkileri raporuna göre hava kirliliği ölçümleri ve ölüm istatistikleri verileri kullanılarak yapılan analize göre, Türkiye’de 2017 yılında hava kirliliği trafik kazalarından yedi kat fazla ölüme neden olmuştur. Trafik kaynaklı hava kirliliğinin önlenmesi için fosil yakıt kullanan araçların şehir içinden başlanılarak kullanılması kısıtlanmalı, motorsuz araçlar gibi iklim dostu ulaşım alternatifleri özendirilmelidir. Özellikle 4,5 km altı gibi kısa mesafeli yolculuklar için, bisiklet kullanılması iyi bir hedef olarak tanımlanmaktadır.  Ancak Türkiye’de motorsuz araçların kullanılması yeterince özendirilmemektedir.  Söz konusu engelliler olduğunda ise motorsuz araçlar bir yana güvenli şekilde yaya olarak bir yerden bir yere ulaşmak için dahi yeterli fiziki şartlar oluşturulamamış durumdadır. Kentsel ulaşımda bisiklet gibi hem sağlıklı hem de çevreci bir çözüm başta dezavantajlı bireyler olmak üzere herkes için maalesef gerçek anlamda erişilebilir bir ulaşım yöntemi konumunda değildir.

Görselde otobiller tarafından bir anlamda işgal edilen kentlerin bu durumunu protestol etmek için bisikletlerin üzerine ilave parçalar ekleyerek  yolda bir otomobil kbüyüklüğünde ebatlara getirip bisiklet süren protestocular yer almakta.
Şehir içinde çoğunluğu 5 kilometreyi aşmayan mesafelerde hareket ediyoruz. Bu hareket için 4 metre boyunda 1 ton ağırlığında fosil yakıt kullanan araçlar tek alternatifimiz değil. Ulaşım için temiz hava soluma hakkımızdan vazgeçmek zorunda değiliz. (Otomobilsiz kent günü.  Letonya/Riga

İşte tam da bu noktada Eşpedal “-Bizim elimizden ne gelir ki ?” gibi bir kaderci yaklaşım yerine taşın altına elini sokarak Birleşmiş Milletler Kalkınma programı çerçevesinde SGP GEF Türkiye’nin de desteği ile yeni bir projenin adımlarını attı.

Ön teker jantı içinde bir dünya haritası .Dünyapedal döndükçe yeşile dönüşüyor. Bisikletin iki kişiye gönderme yapan üst kadro borusu uca doğru iki ağaç yaprağı ile son buluyor

Kalıcı çözümün, çevre için aslında sorunun ana kaynağı olan insanın birey olarak algısının değişmesi ve bu çerçevede yönetimlerden alternatif çevreci yaklaşımlar talep etmede ısrarcı olmasıyla gerçekleşeceğine düşünen Eşpedal bu nedenle projesinin adını Yeşile Çevir olarak belirledi. Çünkü bizler bisikletlerimizi çevirdikçe algıların da daha yeşil daha yaşanır bir dünya için çözümler yaratmak için dönüşeceğine inanıyoruz.

Yeşile çevir proje logosu. Üstte Derneğin klasik logosuna bir gönderme varken altta Eşpedal yerine Yeşile çevir yazmakta Yeşil yazısı yeşil,çevir yazısı ise mavi renk

İzmir’de kentsel ulaşımda bisiklete erişiminin iki kişilik tandem bisikletler ve el bisikletleri ile çeşitlendirilerek dejavantajlı bireyleri de kapsayacak şekilde kolaylaştırması ve böylece bisiklet kullanım oranlarının arttırılmasını hedefleyen Yeşile çevir projemizle,kentin sahil bantları yerine insanların daha yoğun yaşadığı ve erişilebilir noktalarına istasyonlar oluşturuyor ve bunları ücretsiz olarak halkımızın kullanımına açıyoruz

Tüm dünya olarak zorlu bir pandemi süreci içinden geçmekte olduğumuz bu günlerde çalışma hayatından iletişime ,sosyal hayattan ulaşım yöntemleri bir çok olgu yeniden sorgulanmakta.Bizce insanlık tarihinin en önemli buluşlarından biri olan bisiklet burada da imdadımıza yetişerek etkinlikler,spor ve kentsel ulaşımda gerçek bir alternatif haline gelmeye başlayacaktır. Eşpedalla daha yeşil bir dünya için gelin pedallarımızı ve algılarımızı birlikte çevirelim .Bu vesile ile tüm üye ve gönüllülerimizin 5 Haziran Çevre gününü daha sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya umuduyla kutluyoruz.