Eşpedal derneği olarak herkes için bisiklet mottosuyla etkinliklerimizde cinsiyet, cinsel yönelim,engel durumu gözetmeksizin,hayata eşit erişebilmeyi öncelikliyoruz.
Kadınların özgürleşme hareketinde tarih boyunca hep önemli bir enstrüman olan bisikleti aracı kılarak engelli engelsiz kadınların afet dönemlerinde yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla 12 Mart 2023 Pazar günü bir etkinlik düzenliyoruz.
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BASIN BİLDİRİSİ
Bundan 156 yıl önce 8 Mart 1857’de, ağır çalışma koşullarını protesto etmek için direnişe geçen dokuma işçisi kadınların 129’unun, çıkan çatışma ve yangında yaşamını yitirmesiyle başlayan sürecin ardından 1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Mart’ı “Dünya Kadınlar Günü” olarak ilan etmiştir.
8 Mart, her alanda eşitliğin sağlanması, ayrımcılığın sonlandırılması, kadının insan haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmesi için dayanışma günüdür. Kadın mücadelesi, yalnızca toplumsal cinsiyet eşitsizliğine son verme çabası değil, toplumdaki tüm dezavantajlı bireylerin temel insan haklarına eşit erişiminin, ekonomik ve sosyal kalkınmanın ve demokratikleşmenin çabasıdır.
Eşpedal Derneği olarak kadınların eşitlik mücadelesinde bisikletin öneminin farkındayız. Bisiklet, kadın ve özgürlük: Bu konudaki dünya tarihine baktığımızda görülecektir ki Eşpedal derneğinin de ana faaliyet enstrümanı olan bisiklet, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında da önemli görevler üstlenmiştir.
19. yüzyılda yaşamış kadın aktivistlerden biri olan Susan B.Anthony şöyle demişti: ”Dünyada hiçbir şey kadınların özgürleşmesi adına bisiklet kadar etkili olmadı. Kadınlara nihayet özgürlük ve kendine güven duygusunu verdi. Bir kadının bisiklete bindiğini her gördüğümde ayağa kalkar ve kutlarım. Bu benim için özgür ve kısıtlanmamış kadınlığın resmidir.”’ Dünyadaki kadın hakları hareketlerine baktığımızda bisikletin giyim kuşamdan, seçme seçilme hakkına kadar kadınlar için nasıl devrimci bir araç olabildiğini daha iyi anlayabiliyoruz.
Derneğimiz; engelli/engeli olmayan, kadın/erkek, herhangi bir cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim gözetmeden, herkesin bisiklet üzerinde buluşmasını sağlayarak hak temelli çalışmalar yürütmektedir. Biliyoruz ki dünyanın her yerinde kadınlar, cinsiyetlerinden ötürü ayrımcılığa maruz kalmaktalar. Engelli kadınlar ise bu ayrımcılığı daha da çok yaşamaktalar. Engelli ve kadın olmak engellenmişliği perçinleyerek yaşama eşit katılımı çok daha güçleştirmektedir. Bu durum toplumsal açıdan aslında görünmez hale gelmek anlamını ifade etmektedir ki sorunların çözülmesinde en büyük engellerden biridir. Bizler daha görünür olmayı hak talep etmenin bir anahtarı olarak görüyoruz. Sosyal yalıtıma karşı kadınların, engelli kadınların, ya da cinsel yönelimlerini özgürce ifade etmekte baskı gören tüm bireylerin, sokaklarda, doğada, kamusal alanlarda toplumla iç içe ancak, kendini güvende hissedebileceği yeni bireysel ağlar kurabileceği ortamların ve faaliyetlerin teşvik edilmesini anlamlı buluyoruz. Bisikletin özgürlük ve mutlulukla doğrudan ilgisi olduğuna inanan bir dernek olarak kadınların ve engelli kadınların daha fazla bisiklet sürebiliyor olmasını bu nedenlerle önemsiyoruz.
Bisiklet üzerinde,tüm ayrımcı uygulamaları ortadan kaldırıyor,eşitsizliğin ve ötekileştirmenin olmadığı ortamların nasıl oluşturulacağını davranışlarımızla sergiliyoruz.
Eşit, özgür ve ayrımsız pedallayacağımız güzel günlerde tekrar buluşmak dileği ile.