Avrupa Birliği Bayrağı ve Birlikte Logosu

EŞPEDAL  HER YERDE! HÜRPEDAL MUĞLA ORTACA BİSİKLET FESTİVALİNDEN NOTLAR

Aynı hafta içinde düzenlenen Bursa Uludağ Tırmanışı ile Hürpedal Ortaca Bisiklet festivalinin her ikisine de  ayrı gruplarla katılım sağlayan  Eşpedallı pilot ve kopilotlar etkinliklerden yine güzel anılarla ayrıldılar.

3 Mayıs- 6 Mayıs tarihleri arasında Hürpedal Bisiklet ve Doğa sporları Derneği öncülüğünde Muğla-Ortaca’da düzenlenen festival günlüğünü kopilotlarımızdan  Yusuf AK arkadaşımızın tur boyunca aldığı detaylı notlarından aktarıyoruz:

‘Daha önceden sosyal medya üzerinden açıklandığı tarih üzere 3-6 mayıs 2018 tarihleri arasında Muğla-Ortaca Dalyan’da Eşpedal izmir ailesi dışında Çanakkale, Ankara, Denizli, Eskişehir temsilcilikleri ile birlikte 4. Hürpedal ortaca bisiklet festivaline katılım gerçekleşti. Etkinliği düzenleyenler: Ortaca belediyesi ve Hürpedal bisiklet ve doğa spor derneği. Eşpedal dışında engelsiz pedal da katılımcılar arasındaydı.Toplamda 17 tandem festivale katıldı.Ortalama katılımcı sayısı ise 320 kişiydi. İzmirden  gelen ve tandemlerde pilot olarak sürüş yapanlar:Urim Babacan, Baattin şimşek,Suat Şahin,Hüseyin Akyüz,Şevket Kaplan, Kopilotlar,Vedat atkan,Yusuf  Ak,Denizliden Hüseyin ve Nevin Garip diğer illerden katılımcı arkadaşlar  Emine Alkan,Zeliha Betül Demir,Çağlar Yılmaz,Tülay Hayran,Nilüfer Demir,Çağlar Yılmaz,Erdi Kaya,Şerife  Köseoğlu,Hüseyin Çalıcıoğlu,Gülden Parmaksız,Birol Aslan,Serdar Parmaksız,Ümit Şirin, Yancı Furkan Altun, İsmail ve Çanakkale’den Tayfun Tezen.

Festival öncesi çadır, kask, mat, uyku tulumu gibi malzemeleri olmayanların ihtiyacı Eşpedal derneği tarafından kısıtlı imkanlarla karşılandı.  Bu raporda sübjektif bir bakış açısı getirilirse özür dilerim.

1. Gün: 3 mayıs 2018 perşembe: Demirköprü izban durağında tandemler iki arabaya yüklendikten sonra Muğla ortacaya gidilmek üzere yola çıkıldı. Yol boyunca Suat abinin çay ikramı ile muhabbet koyulaştı. Akyaka kadın azmağında tuvalet ücretinin 5 tl olması büyük eleştiri aldı. Çeşitli yerlerde mola verilip doğa güzellikleri keşfedildi. Yine doğa güzelliklerinin ticari bir metağ olarak kullanılması da ilgimi çeken konulardan. Aydın Çine üzerinden Muğla ortacaya gidildi ve saat 15 itibariyle kamp alanında çadırlar kuruldu.Saat 18-30 itibariyle akşam yemeği (et yemeği, karışık kızartma, çorba, pilav yenildi. İlk gün Kaunos antik kent gezisine yetişilemese de gün içerisinde tanınan serbest zaman sayesinde Eşpedal ailesi birbirleriyle, çevredekilerle kaynaşma fırsatını yakaladı.  Ortacada yaşayan, lise öğrencisi görme engelli Utku ilk defa tandem sürmenin heyecanını bisiklet severlerle birlikte yaşadı.

2. Gün: 4 mayıs 2018 Cuma: sabah 07:45’te bisikletlerle yola çıkılıp 2 km. uzaklıktaki Gümlüklü belediye restoran alanında kahvaltı yapıldı. Festival süresince en çok beğeni toplayan bir kahvaltı mekanı oldu. Tekrardan bisikletlerle yola çıkıldı ve Mergenli köy kahvesinde mola verildi. Sonrasında aşı koyuna ulaşıldı. Denize girildi, yeni yerli ve yurt dışından gelen turistlerle iletişim kuruldu. Öğle yemeği (taze fasulye, pilav) yenildi. Saat 16 gibi kampa dönüş için yola çıkıldı. İlk gün yokuşun yoğun olması her ne kadar tandemcileri yorsa da yol üzerinde su dağıtımının gerçekleşmesi, çeşmeler ile karşılaşılması, yol güzergahı boyunca çeşitli ağaçlardan faydalanılması sayesinde tatlı bir yorgunluk ile kampa dönüldü.o günü özel kılan bir sebep daha ise 7 yaşında olan Çınar’ın 17 km tandem sürmesi ve bundan kaynaklı yüzüne yansıyan mutluluğuydu. Şu an Çınar’ın en büyük hayali co pilot abi ve ablalarıyla daha çok dayanışarak pilot olmak… 18:30’da akşam yemeği (etli nohut, pilav, karışık kızartma ve şehriye çorbası) yenildikten sonra kamp ateşi etrafında canlı müzik ile bisiklet severler günü tamamladı. Gün boyunca ortalama 60-70 km arasında bisiklet sürüldü.

3. Gün: 5 mayıs cumartesi: yine 07:45’te kahvaltı için yola çıkıldı ve doğa manzarasının yoğunluklu hissedildiği yerde kahvaltı yenildi. Karnını tam olarak doyuramayan bisikletçiler 09’da kampa yakın bölgede feribot ile kanaldan geçti. Sultaniye köyünden geçilip Hamitköy kahvesinde çay içildi. Kimi tandemler köy içerisinden kimi tandemler de köy etrafından kahveye ulaştı. Kahvede ilgi çeken şey ise orada bulunan havuzda herkesin ayaklarını dinlendirebilmesi oldu. Yine yol boyunca limon, dut, tüketildi. Yorgunluğun en üst aşamaya ulaştığı zamanda sular dağıtıldı. Toparlar şelalesinde öğle yemeği (otlu peynirli gözleme, lokma, ayran ve çilek) yenildikten sonra 15:00 itibariyle kampa dönüş gerçekleşti. Bu sefer alınan karar sonucunda tandemcilerin büyük bir kısmı minibüs ile kampa döndü. Gün içerisinde 35 km bisiklet sürüldü. 18:30’da kamp alanında son akşam yemeği (etli fasulye, bulgur pilavı, tavuk suyu çorbası, keşkek) yenildikten sonra gecenin geç saatlerine kadar kamp ateşi etrafında canlı müzik, eğlence, masal çemberi yapılıp (Esmavi Eser Açıkgöz’den) Esmavi masallar dinlendi. Yine o gün ortaca belediye başkanı Hasan Karaca’nın katılımıyla nikah töreni yapıldı ve son gün  Hıdırrellez bayramı kutlandı. Dans edildi.

4. Gün: 6 mayıs Pazar: yağmurlu bir güne uyanılması sebebiyle çadırlar toplandı, bisikletler arabaya yüklendikten sonra kahvaltı yapıldı. Yuvarlakçay botanik garden’a gidilemediyse de Eşpedal izmir ailesi Akyaka’da, Örende gezmeyi tercih etti. Yine o gün ilgimi çeken bir konu ise küçük bir köyde yaşayan bir kadının (Raziye hanım) kendi adına lokma dağıtması oldu. Bafa gölü gezildikten sonra saat 20 gibi bisikletler demir köprü İzban’da bulunan Eşpedal bisiklet deposuna bisikletler teslim edildi.

SONUÇ DEĞERLENDİRMESİ:

1- Festival süresince Eşpedal’ın Muğla’daki temsilcisi Hakan abi hiçbirimizi yalnız bırakmadı.

2- Yine festival süresince pilotlar bisiklet üzerinde, yemek kuyruklarında, diğer özel ihtiyaçlarda copilotları hiç yalnız bırakmamış olup olağanüstü gayretleri taktir edilmesi gerekir. Onun dışında Urim baba 4 gün boyunca kahve desteği ile Eşpedalcileri yalnız bırakmadı.

3- Festival süresince bir tandemin zincirinin kopması yüzünden yeni zincirin takılması Eşpedalın kısıtlı imkanlarıyla yapıldı. Eşpedal ailesinin etkinliklerinin süreklileştirmesi için, bisiklet bakımlarının gerçekleştirilmesi için aidatın herkesçe ödenmesi, bunun duyurusunun daha çok arttırılması konusunda uzlaşıldı.

4- 3 günlük tur esnasında öncü, artçı, yancı, motorize ekip, teknik destek aracı, sağlık ekibi ve güvenlik ekipleri iş başındaydı. İklim koşullarına veya sürüş esnasında yorulanlar gidilecek alana minibüslerle taşındı.

5- Ortaca belediye başkanı Eşpedal ailesi ile bizzat görüştü. Tandemin ne olduğu, bundan sonra yapılması gerekenler, yeni tandemlerin kazandırılması, bakımı, vb. birçok konu gündeme getirildi. Belediye başkanı Hasan Karaca Eş pedal ailesi için elinden ne geliyorsa yapabileceği konusunda sözünü aldık. Çanakkale Eş pedal üyelerimizden tayfun’un belediye başkanına pilot olma önerisi herkeste bir tebessüme yol açtı.

6- Kamp süresince organizasyonu kusursuz bir şekilde yapma uğraşısı veren Sevgi hanım sadece Eşpedal ailesiyle yeni bir proje veya festival gibi bir çalışma yapmak istediğini iletti. Eşpedal’ı temsilen bulunan arkadaşlar yeni projelerini yapılacak yönetim kurulu toplantısı sonucunda bildireceğini Sevgi hanım’a iletti. Muhtemeldir ki eş pedal yönetimi bundan sonraki projeler için tekrardan toplanacaktır.

7-Kamp ile ilgili bilgi, belge, doküman daha sonradan Eşpedalın sosyal medya hesabından paylaşılacak.

8-Müzik eşliğinde masallar anlatan, şu an Bursa’da yaşayan Muğla kökenli Esma Eser Açıkgöz’ün tekrardan Eşpedalın daveti ile izmir’e davet edilmesi, masal anlatması, öneriler arasındaydı.

9- Eşpedalın büyük bir aile olduğu, bundan sonraki etkinliklerde daha çok pilot ve kopilot’un katılması gerektiği gündemden düşmedi.

10- Tur boyunca ‘arabadan in, bisiklete bin, haydi eş pedal’ sloganı atıldı. Yine tur boyunca eş pedal pankartı Ortaca’da, Köyceğiz’de görünür oldu. Derneğin festivala katılması, hatta büyük bir parçası olması sayesinde yeni bir bilinçlendirme çabasına da sebep oldu.

Son not: Eşpedal sadece bir dernek değil, bir organımızın parçası olarak düşünmek gerekir. bu aileyi yaşatmak, büyütmek, daha çok görünür olmasını sağlamak hepimizin asli görevi olması gerekir. Temsilciliklerimizin daha çok artması adına herkesin yapacak küçük bir şeyi vardır. Eşpedal, çorbaya katılacak tuzlar ile sürekli ayakta duracaktır. Gerek maddi gerek manevi anlamda derneği ayakta tutmak gerekir.’  

Yusuf Ak arkadaşımıza detaylı ve objektif bir bakış açısıyla hazırladığı etkinlik raporu için teşekkürler ederiz.

Sorunsuz bir organizasyona imza atan Hürpedal Bisiklet ve Doğa sporları Derneği yönetimine, Ortaca Belediyesine,ve ismini sayamadığımız tüm festival görevlilerine Eşpedal olarak teşekkür ederiz.

Eşpedal ailesinden Muğla’da bulunan temsilcimiz Hakan Sevin’e, kendi arabası ile 2 adet tandemin festival için götürüp sağ-sağlim geri getirilmesini sağlayan Baatin Şimşek abimize  özverileri ve emekleri için ayrıca teşekkür ederiz. Yaşasın Eşpedal ailesi.